Anadolu Partisi Program ve Tüzüğü açıklandı

          
 
 
                      Anadolu Partisi Program ve Tüzüğü açıklandı
           
                  ‘yeniden’ kurucu parti…
    
Anadolu Partisi program ve tüzüğü ile canlı bir varlık artık. Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve arkadaşları “ana-parti.org” adresindeki resmi sitesinde yayınladığı Program ve tüzüğü ile Anadolu Partisi’nin kuruluş amaçlarını ve kısa dönemde hazırlandığı siyasi mücadelenin işaretlerini veriyor. Anadolu Partisinin ‘siyasi künyesi’ olarak tanımlanabilecek programı, politik felsefe açısından bakıldığında, temel özelliğini ortaya çıkarıyor öncelikle ; O bir kurucu parti. Cumhuriyet’in politika,kültür,ekonomi,savunma alanlarındaki temel ilkelerinin ön plana çıkarıldığı program, tam bağımsız, laik, ulusal,demokrat ve halkçı bir Türkiye amacıyla yola çıkan bir partinin ilk sayılabilecek yazılı beyanı. Ona Cumhuriyet değerleri açısından ‘kurucu’ özelliğini veren de bu. Zira, Anadolu Partisi’nin kuruluşunun gerçekleştiği şartlarda artık ‘1923 Cumhuriyeti’ yok. Onun,91 yıl sonra yeniden kurulması gerekiyor. Dünya’nın Ulusal Kurtuluş Savaşı sonunda yaratılmış tek bağımsız,çağdaş,laik ve özgür devletinin  ‘savunulmasından’ değil yeniden ‘kurulmasından’ söz edildiğini anlıyorsunuz Anadolu Partisi porogramını okurken. Parti’nin amaçları olarak vurgulanan laiklik,eğitim,iç ve dış güvenlik, dış politika, ulus-devlet,eşitlik gibi temel konular, içinde ‘aksaklıkların düzenleneceği’ bölümler olarak değil, yeniden inşa edilecek Cumhuriyet’in ‘okları’ olarak ele alınıyor. Anadolu Partisi bu nedenle Cumhuriyet’in ‘kurucu’ partisidir. Programı ise, bir siyasi devrim programıdır.
         Anayasa’nın ilk dört maddesi ve çağdaş uygarlık vurgusu
 Anadolu Partisi’nin açıklanan programı devletin kuruluş,işleyiş, yurttaşlarla ilişkileri, demokratik yapılanma, uluslararası ilişkileri yönlendiren ilkeler,eğitim, demokratik kitle örgütleri ile ilişkiler gibi konulardaki görüşleri kapsıyor. Ancak, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve arkadaşları tarafından kurulan Anadolu Partisi, kuşkusuz, kurulduğu şartların en önemli konularında savunduğu görüşler ile Türkiye’nin siyasi gündeminde yer alacak. Öyle ki Anadolu Partisi’nin kurulduğu bu ‘siyasi ortam’ mevcut olmasaydı,böyle bir Siyasi Parti’nin varlığı bile tartışma konusu olurdu. İşte Programın önümüzdeki kısa dönemde başlayacak olan Siyasi gündeme ilişkin vurgulamaları da iki önemli noktaya dikkat çekiyor bu nedenle;
          ‘Anadolu Partisi’nin Temel ilkeleri ve Politikaları; Anayasa’nın ilk dört maddesine,Cumhuriyet’in temel değerlerine,Atatürk ilke ve devrimlerine,evrensel hukuk ilkelerine bağlıdır… Terör ülkemizin,bölgemizin,dünyanın ve demokrasinin en önemli sorunlarından biridir.Etnik,dinsel ve mezhepsel olmak üzere her türlü terör faaliyeti insanlık suçudur. PKK bir terör örgütüdür.PKK ve uzantıları ile her türlü yolla mücadele etmek, sınırlarımızın ötesinde bile olsa Türkiye’nin yaşamsal hakkıdır.
–     ‘Atatürk’ün benimsediği üzere laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin   ayrılması anlamına gelmeyip; tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğünün güvence altına alınmasıdır. Nitekim Anayasamızda, kimsenin Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma, siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal şeyleri istismar edemeyeceği ve kötüye kullanamayacağı açıkça belirtilmiştir.
Hal böyle iken, ülkemizde farklı din veya mezheplerin ön plana çıkarılarak toplumsal kutuplaşmaya neden olunduğu gözlemlenmektedir. Anadolu Partisi, siyasi partilerin, oy kaygısıyla, gündem değiştirme saikiyle veya her ne sebeple olursa olsun farklı inançtan vatandaşlar arasına düşmanlık tohumu ekmesine,  inançlar üzerinden siyaset yapmasına karşı çıkar.
İnanç, bir özgürlük konusudur. Kimin neye nasıl inanacağına,  ibadetini nerede yapacağına, hangi dinin ve mezhebin yasal ve meşru olduğuna, eğitim kurumlarında hangi dinin esaslarının öğretileceğine devlet karışamaz. Devletin yapacağı, yurttaşların, inançla ilgili taleplerini karşılamak ve onlara destek olmaktır. Devlet, ülkede yaşayan tüm din ve mezheplerin, kendi inançlarına özgü ibadethanelerini tanımakla ve ibadethane statüsüne almakla yükümlüdür. Zorunlu din dersine tabi olmak istemeyen kesimleri dinlemek ve sorunlarını çözmek devletin görevidir
.’
Anadolu Partisi’nin ‘ana-parti.org’ elektronik adresinde tamamı yayınlanan Programı, Türkiye’nin ‘Çağdaş Cumhuriyet’ toplumuna çok güçlü mesajlar veriyor. Türkiye’nin bir ulusal devlet olarak kaderini belirleyeceği 2015 genel seçimleri için yakında yayınlanması beklenen ‘seçim bildirgesi’ bu programın özlü bir ifadesi olacaktır. Anadolu Partisi’nin program ve bildirgeleri,tıpkı Müdafa-ı Hukuk cemiyetlerinin içinde doğduğu şartların ürünü olduğu gibi, bugünün bölünmekte olan bir orta-çağ ülkesine dönüşme tehdidi altındaki Türkiye’sinin şartlarına bir meydan okuyuş olarak algılanmalı. Anadolu Partisi, Türkiye’nin çağdaş toplumunun eline yeniden Cumhuriyet’in oklarını bu kuruluş ve program ile teslim ediyor. Türkiye’nin çağdaş Dünya’ya bir borcuydu Anadolu Partisi’ni yaratmak.
 
Mahir Tan          LondraPosta-Londra