Abdullah Nihat Yılmaz ; ‘YENİDEN’ BAŞLARKEN

BAŞLARKEN…

Belki bu başlığımızın, yani “BAŞLARKEN” in önüne bir de “YENİDEN” ibaresi koymalı ve bugünkü başlığın “YENİDEN BAŞLARKEN” olmasını sağlamalıydım. Çünkü ben bu gazeteye salt şimdi yazmıyorum, eskiden de yazmıştım hem de uzun yıllar yazmıştım…

Dahası bu gazeteye yazdıklarımızdan önce ve sonra da, gerek parça parça köşe yazıları ya da radyolarda radyo programları halinde sese dönüşen ve yahut gazete ve dergilerde makaleler halinde dile gelen epeyce çok yazılarımız yayınlanmış bulunmaktadır. Ayrıca kitaplaşmış olan yazılarımız ile gün ışığına çıkmış kitaplarımız da…

Yani diyeceğimiz şu ki, bu “başlarken” ile başlayacak olan yazacaklarımız, yazı dünyasında bir “yeni” olmayacak.

Ve ayrıca- bunlarla birlikte- ara verdikten sonra – üstelik verilen aranın da uzunluğu ile orantılı olarak – “yeniden” başlamanın zor, hatta ilkinden çok daha zor olduğuna tanık olduğumu belirtmeliyim.

Evet “BAŞLARKEN!”

Mesela,

“Neler mi yazacağım?”

Ne bileyim! Belki çok şey! Belki de “misafir umduğunu değil, bulduğunu yer” kabilindenki gerçekleri! Ancak umudum geniş, derin ve de kapsamlı… Elbet onların da toplumsal olanlarının güncelleri…Ki, sıram sıram…

Vaktiyle “NEVALE” başlıklı bir yazı yayımlamış sonra da onu “SICAK NEVALE” adlı kitabıma koymuştum. O yazının “başlarken” bölümü şöyle idi:

“…önce bilgisayarımın, oturduğum yerden uzanabileceğim sağlı sollu yanlarına kaynak kitapları, örneğin Meydan Larousse’u, Türk ve Dünya Edebiyatçıları’nı, Sanat Kitabı’nı, Türk Plastik Sanatçıları’nı…Ve İngiliz, İspanyol, Fransız ve Türk Edebiyat Tarihi’ni, Dünya Sinema Tarihi’ni…yerleştirdim. Onların da yanlarına, başta Anadolu İhtilali olmak üzere Fransız, Rus, Çin, Vietnam, Küba devrimi üstüne yayınlanmış kitapları, Mustafa Kemal’i, Mazlum Milletleri koydum. Sonra Kavramlar ve Akımlar Felsefe Ansiklopedisi, Ekonomi Sözlüğü, Psikoloji Sözlüğü, Siyaset Felsefesi Sözlüğü, İnanç Sözlüğü, Politika Sözlüğü, Osmanlıca-Türkçe Ansikloedik Lügat, Büyük Türk Şiiri Antolojisi, Divan Edebiyatı Antolojisi, Kürt Edebiyatı Antolojisi, Kıbrıs Tarihi, Garip Akımı ve İkinci Yeni kitapları, Resim ve Heykel içerikli kitaplar ve Tanzimat’tan Bugüne Edebiyat Ansiklopedisi’ni ekledim. Sonra Mitoloji, Tiyatro Terimleri, Sanat, Kavram ve Terimleri, Alevilik ve Bektaşilik Terimleri, Edebiyat Bilgileri, Müzik Tarihi, Modern Eleştiri, Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü’nü de onların yanlarına dizdim…Ve roman, öykü, dram kitapları…eleştiri anlayışları, deneme, şiir, biyografi günceleri…Haftalık, aylık, üç aylık dergiler, yıllıklar, gazeteler, mecmualar, disketler, videolar, fotoğraf yıllıkları vs…”

Şimdi bunlara kafamdaki “ORTADOĞU BATAĞI” eklendi…

BAŞLARKEN…

 

Abdullah Nihat YILMAZ.

9 OCAK 2017, LONDRA.