DİP DALGASININ TARİFİ

                 DİP DALGASI TARİFİ

 

Dip Dalgası’nın tarifi yok. Onu ancak görünce tanıyorsunuz. Nedeni de,gelişmesi de su altında oluşuyor. Dip dalgasının yarattığı sonuçlar ise ancak, onun meydana gelişinden sonra belli oluyor.

En belirgin sebeplerden biri yer altındaki toprak tabakalarının kayması, yer değiştirmesi anlamına gelen ‘tektonik’ kaymalar.   

Üst te ‘yeni’ olarak değerlendirilen olaylardan biri veya birkaçı onun nedeni olabiliyor.

Kuşkusuz her ‘yeni’, dip dalgası yaratmıyor. Özel şartlarda,zamanı geldiğinde ve diğer faktörlerle birleştiğinde ‘yeni’ bir şey dip dalgası yaratabiliyor.  O zaman son dönemde yaşanan ‘yenilere’ bakmak gerekir.  Dip dalgası varsa,nedeni bunlardan biridir.

                        Erken seçim,İnce,Akşener,HDP

 

Eğer 24 Haziran-8 Temmuz  seçimlerinde iktidar yapısı ve Cumhurbaşkanı değişirse, bu bir dip dalgasının sonucu olur. Sonucu ortaya çıktıktan sonra onu tarif etmeseniz de olur.

Ancak onu yaratan nedenleri bulmak ve onunla uyumlu olmak yükümlülüğünüz var. Çünkü sular geri çekilecek ve siz ‘yeni bir durum’ ile yaşamaya başlayacaksınız.

Durup dururken erken,hatta baskı seçim kararı aldılar. 1.5 yıl daha kısa iktidar etmeyi tercih ettiler. Demek ki işi mevcut şartlarda daha fazla götüremeyeceklerini anladılar.

Seçim tarihini değiştirmek, ülkenin içinde bulunduğu şartları değiştirmek anlamına gelmiyor. Artık son günlerini yaşadığımız ‘statik’, bir dip dalgasını yaratmaya meyilli faktörlerin zaten içinde bulunduğu bir atmosferdi.

Görünenler şunlar;  Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener ve HDP

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak Muharrem İnce’yi göstermesi, Dip dalgasının birinci sıradaki nedeni. Görünen köy klavuz istemiyor. Türkiye halkının en az üçte biri Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı için sokaklara döküldü. Mustafa Kemal Atatürk’ün partisinden o tarihten beri bu derece etki uyandıran bir lider çıkmamıştı. Dalganın nedenlerinden biri olarak tesbit ettiğinizde, İnce gerçeğini seçim sonrasında da her adımınızda aklınızda tutmalısınız;   

Yani sular çekilince- Muharrem İnce.

Erdoğan rejimini götürecek dip dalgasının ikinci nedeni Meral Akşener. Merkezin sağ cihetinden gelen bu rüzgar olmasa, İnce hareketi tek başına bu sonucu doğuramazdı. Erdoğan karşısında ayni anda iki toplumsal liderin kıyam etmesi gerçek fırtınayı yaratıyor.

Meydanların gösterdiği, İnce-Akşener adaylıklarının iktidar dengesini yerinden oynatacak tektonik kaymayı yarattıkları.

Ancak, 24 Haziran-8 Temmuz  siyasi devriminin kesinleştirici unsuru, son dönemde tavrını açıklayan HDP oldu. % 10 gibi tayin edici bir oy kitlesine sahip olan HDP’nin ikinci turda İnce’yi destekleyeceğini ilan etmesi, kafalardaki son kuşku ve çekingenlik kırıntılarını ortadan kaldırdı. Üzerinde oyun oynanabilecek,50-50 dengesini hile hurda ile korumaya çalışan İktidarın umutlarını ortadan kaldırdı. Sandık başına gidecek muhalefet seçmenine, güven aşıladı.

Dip dalgasını böyle tanırsınız. Sonuçlar dipten su yüzüne vurduğunda..

 

Mahir Tan             LondraPosta-Londra