KERKÜK’TE ‘PERŞEMBE’NİN GELİŞİ…’

 

     Perşembe’nin Gelişi …

 

25 Eylül Referendum kurnazlığı Kuzey Irak’ı savaşın eşiğine taşıdı. Brazani rejimi tarafından yapılan Bağımsızlık refrandumunu ‘yasadışı’ ilan eden Irak Hükümeti Sınır kapıları ve havaalanlarının teslimi için Kuzey Irak’a tanıdığı sürenin sonunda Kerkük çevresindeki Peşmerge kuvvetlerine bağlı bir askeri üs ve kentin kuzeyindeki petrol işletmeleri yanında iddialara göre Kerkük’ün hava alanine ele geçirdi. Kentte bulunan BBC ve  Reuters muhabirlerinin bildirdiğine göre ; Kentin güneyindeki TazeHurmatu kasabasında dün akşam başlayan çatışmalar sonunda peşmerge güçleri çekildiler. Kuzey Irak gazeteleri ağırlıklı olarak PUK (Kürdistan Yurtseverler Birliğine) bağlı peşmergelerin çatışma yapmadan çekildiklerini kaydediyor. Talebani’ye bağlı KYB,25 Eylül de ypılan Bağımsızlık referandumunda da oldukça kararsız bir tutum almış ve zaman zaman referandumun ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Irak ordusu terörle mücadele birlikleri, orduya bağlı 9. Zırhlı Tugay ve Bazı Haşdi Şaabi birliklerin katıldıkları bildirilen çatışmaların gelişmesi ve sonuçları konusunda çelişik haberler geliyor. Ancak Irak birliklerinin kentin merkezi bölgesinde değil Güney kesimlerinde ve kent çevresindeki askeri karakollar ve petrol tesislerinde kontolü almayı hedefledikleri anlaşılıyor.

   Türkmenler Irak Ordusu yanında

Kuzey Irak’ta Barzani rejiminin ‘Kürdistan’ haritasına dahil ederek refrandum yaptığı Kerkük, Anaysal olarak Irk Merkezi Devletine bağlı bir petrol kenti. Tarihsel olarak kentte çoğunluğu oluşturan Türkmenler, 2003 yılında ABD nin Irak işgali sonucu olarak ülke dışından çok sayıda Kürt nüfus getirilip Kerkük’e planlı bir biçimde yerleştirilmesi sonucu  Barzani kontrolüne girdiler. Kerkük’ün nüfus yapısını değiştirmeye yönelik çabalar nüfus ve tapu dairelerinin yakılması gibi şiddet hareketleri yanında Norveç ve İngiltere’den alınan parasal destek ile faaliyet gösteren Kürt sivil toplum örgütlerinin çabası sonucu gerçekleştirildi.

Kerkük’ün Irak Merkezi Hükümeti’ne bağlı bir bölge olması için mücdele eden Türkmenler, yapılan Barzani referandumuna katılmadıkları gibi,sonuçlarıda tanımadılar. Bölgede Irak Devlet kuvvetlerini destekleyen Türkmenlerü kurdukları bir silahlı tugay vasıtası ile Haşdi Şaabi birlikleri içinde yer aldılar.

 

LondraPosta-Londra