Ukrayna’da ABD’nin hesabı tutmadı;

‘Esad bir haftada düşecek’ istihbaratı gibi

  

                                       

                    
                                    
Kırım’da yapılan referandumun sonuçları yaklaşık % 93 olarak beklenildiği gibi Rusya Cumhuriyetine katılma kararı olarak çıktı. Rusya Cumhuriyeti Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gereken bu karar sonrasında, Kırım’ın 1954 öncesi statüsüne yani Rusya’nın parçası konumuna dönmesi doğal bir sonuç oluyor. Bunun yanında, Ukrayna’nın doğusunda Rusya sınırına yakın bölgelerdeki önemli tüm büyük kentlerde karşıklıklar ve yer yer çatışmalar sürüyor. Bölgedeki önemli sanayi kentlerinde, Kiev Hükümeti kontrolü kaybetmek üzere. Ukrayna önümüzdeki günlerde ABD ve AB ile Rusya arasındaki güç çekişmesini, büyüyen bir parçalanma tehlikesi ve muhtemel bir iç savaş bedeli olarak ödeyecek gibi görünüyor. ABD’nin zorladığı Rusya’ya ambargo macerası karşısında, ayağını yere çok daha sağlam basan bir Rusya var.

Düzmece raporlara ipotekli devlet politikası


Ukrayna olayları iki ay önce -büyük bir uluslararası sürtüşme yaratmak için- ciddiye bile alınamayacak bir nedenle başlatıldı. Yanukewich yönetiminin Avrupa Birliği’nin dayattığı ekonomik paketi kabuletmemesi üzerine başlayan oldukça sınırlı bir AB yanlısı gösteri, birkaç gün içinde Başkan’ın kaçması üzerine Kievhükümetinin çökmesi sonucunu doğurdu. Ancak, Kiev’de hükümetin düşmesi ve yönetim binalarının örgütlü ve son derece saldırgan bir gurubun eline geçmesi, şimdi iyice anlaşıldığı gibi olayların sonu değil başlangıcı oldu. Tıpkı Suriye’de Esad rejiminin yaptığı gibi, Ukrayna’nın kalan güçleri erken davranarak direndiler. ABD’nin son on yılını sahte değerlendirmeler sonucu ‘başarısız ve ters sonuçlar doğuran’ örtülü müdahalelerle dolduran ‘ünlü’ istihbarat örgütleri, dayandıkları iktidar açlığı içindeki güçlerin oyununa geldiler. Bunun en açık kanıtı, Ukrayna olaylarının başlangıcında ABD Kongresi’ne ‘Rusya Ukrayna’yı işgal ediyor’ propagandasının ‘istihbarat’ diye sunulması ve bu faturanın yine CIA ve NSA’ya çıkarılması oldu. İstihbarat örgütlerinin raporlarının ABD ve AB’nin devlet politikalarını ipotek altına aldıkları, Suriye sonrası ikinci büyük macera oldu Ukrayna.

Faşist Parti’den 6 bakan


Kırım referandumu ile kızışacağı belli olan Batı- Rusya sürtüşmesi, askeri alana atlamayan bir uluslararası kriz olarak tırmanmaya aday. Uluslararası planda ABD-Rusya arasındaki aniden yükselen kriz politikası, Suriye gibi bazı uluslararası silahlı çatışmalara ve Asya-Pasifik hattında tansiyonun yükselmesine neden olacaktır. Rusya’ya karşı ambargo politikası yaşama geçirilebilirse, Türkiye’nin ticari ilişkilerinde de ciddi problemler beklenmelidir. Ancak, bu krizin faturası esas olarak Ukrayna halkı tarafından ödenecektir. ABD ve AB’nin bu krizde Ukrayna içinde dayanacağı güçler, tıpkı Suriye’de El Kaide bağlantılı örgütlere dayanmak zorunda kalış gibi, faşist, ırkçı ve yolsuzluktan beslenen guruplar olacaktır. Yeni oluşturulan Ukrayna hükümetinin Başbakan yardımcısı başta olmak üzere, 6 bakanın ırkçı ‘Swoboda’ partisi üyelerinden seçilmesi gelecek günlerin habercisi oldu. Bu seçim, bir yanda Ukrayna içinde Kievhükümetine muhalefet cephesini güçlendireceği gibi, bir yanda da AB ülkelerinde parlamentoları ve kamuoyunu etkileyecektir. 2001 yılında ırkçılıkla suçlanan Avusturya Milliyetçi Partisi iktidara geldiği için, bu ülkeyi ‘kara listeye’ alan AB Parlamentosu’nun Ukrayna faşistlerine milyarlarca Avro borç vermesi beklenmemelidir. ABD ve AB’nin Ukrayna müdahalesi zaman içinde ‘soğumaya’ bırakılacak bir ‘Ajans tezgahı’ olarak kalacaktır. 

Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!