İngiliz Bakan; ‘Filistinlilerden Değil İsrail’den Özür Dilemek Gerekir’

     İngiltere’de Balfour Kavgası Başlıyor

 

2 Kasım 1917 de, Filistin’de Osmanlı Ordularının çekilmesinden sonra Arap (Resmi olarak Osmanlı) topraklarında bir İsrail devleti kurulmasını getiren Balfour Deklerasyonu yayınlandı.  2 Kasım günü 100.yılını dolduracak olan Balfour Deklerasyonu Dünya’nın en çok savaş ve insan yaşamına yol açan politik girişimi olarak kabul ediliyor. Orta-Doğu’da Arap ülkeleri ve İsrail arasında geçen yüzyıl içinde üç büyük savaş ve bir dizi kanlı çatışmaya yol açan Balfour Deklerasyonu, Filistin’de 1917 yılında sadece askeri egemenliğe sahip olmaktan başka hiç bir hakkı bulunmayan, İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Lord Balfour tarafından yayınlanan bir belge ile Filistin topraklarının, Dünya’nın değişik ülkelerinden gelecek Yahudiler için bir Siyonist devlet olarak verilmesi kararıydı. Daha sonraki yıllarda Filistin’e getirilerek İngiliz Ordusunun desteği altında yerleştirilen Siyonist yerleşimciler,milyonlarca Filistinliyi yurtlarından  kovalayarak bugünkü İsrail’in temellerini attılar.

      İngiltere eseri ile Gurur Duyuyor

Balfour Deklerasyonu’nun 100. Yılı dolayısıyla İsrail ve Siyonizm konularında tartışmalar yükselirken, 2 Kasım günü Dünya’nın her ülkesinde İngiltere ve İsrail aleyhinde protesto gösterileri düzenleniyor. Bu yıl içinde Filistin Lideri  Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler de yaptığı bir konuşmada ‘Balfour Deklerasyonu’nun açtığı sonuçlar yüzünden İngiltere’nin Filistin halkı ve Filistin’li göçmenlerden özür dilemesini istemişti. FKÖ Londra temsilcisi Manuel Hassasyan tarafından İngiltere Hükümetine iletilen ‘özür dileme’ isteği İngiltere Hükümeti tarafından reddedilmiş ve İngiltere bu deklerasyon ile ‘gurur duyduğunu’ açıklamıştı.

   İngiliz Bakan; ‘Aslında İsrail’den Özür dilemek lazım’

 

Londra’da 2 Kasım günü için Filistin yanlısı örgütler protesto hazırlıkları yaparken,İngiliz hükümeti İsrail lobisi ile birlikte kutlama günü hazırlığı içinde. İngiltere Hükümetinde yerel idareler bakanı olarak görevli, Pakistan kökenli bir Müslüman olan Sajid Cavid ise tam bir İsrail borazanı.  Cavid dün yaptığı bir açıklamada ‘Balfour Deklerasyonundan dolayı  İsrail’den özür dilemek gerekir. Zira ulusalararası toplum İsrail’in güvenliğini sağlamada yeterli olamadı’ gibi çok tepki çeken  bir mesaj verdi. 2 Kasım Günü Londra’da İsrail Başbakanı Benjamin Natenyahu’nun da katılacağı bir Balfour kokteyli veriliyor. Aynı günlerde İngiltere’de yaşayan Filistinli ve Tüm Müslüman ülkelerden gelen Filistin yanlıları İngiltere ve İsrail aleyhinde gösteriler düzenliyor. Londra’daki en büyük protesto gösterisi 4 kasım günü İsrail Büyükelçiliği önünde yapılıyor.

Mahir Tan       LondraPosta-Londra