ÖLÜM TİCARETİNİN MERKEZİ; REMSTEİN AMERİKAN ÜSSÜ

ÖLÜM TİCARETİ, RUS SİLAHIYLA AMERİKA’DAN

Almanya’daki Remstein Amerikan üssü, Orta-Doğu,Türkiye ve Balkanlar bölgelerini kapsamına alan ABD nin komuta ve harekat merkezi. Alman ve Yugoslav gazetecilerin yaptıkları uzun süreli bir çalışma sonrası hazırladıkları rapora göre; Suriye Savaşında muhalif güçlerin hemen hemen tüm silahları bu üsten ya da yine bu üsten yapılan kontratlarla Balkan Ülkelerinden temin edilen  Rus silahlarından gönderilmiş. Reimstein tarafından yapılan kontratlarla Bulgaristan ve Romanya limanlarından deniz yoluyla ve bu ülkelerden kaldırılan kargo uçakları ile  Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’e yollanan Rus malı piyade silahları, roketatarlar, patlayıcılar ve hatta tanklar 2012 yılından beri Suriye’de akan kanın ana nedenini oluşturmuş. Almanya’nın Süddeutsche Zeitung gazetesinin OCCRP ve BIRN ( Balkan İnvestigative Reporting Network) ile birlikte yaptığı araştırma sonunda yayınlanan habere göre ;   CİA, Alman Hükümetinden gizli olarak Remstein üssünden hava yoluyla ve Sırbistan, Bulgaristan,Romanya gibi ülkeler üzerinden yaptığı kontratlarla Suriye’de Al Kaide,IŞID dahil olmak üzere muhalif gurupları silahlandırdı. Remstein Üssünden gönderilen silahların adresi Türkiye ve Ürdün.  Alman gazetesinin yaptığı yayında en çok dikkati çeken nokta ise; Remstein’de görevli CIA ajanlarının 2015 ve sonrasında yaptığı alımlarla ilgili. 2015 sonrası, Rus malı silahların alımı ‘US Department of Defense program to arm Syrian rebels in northern Syria to fight against the so-called “Islamic State” in Raqqa.’ adlı bir program uyarınca ( Kuzey Suriye’de  IŞID a karşı savaşan Suriye muhaliflerini silahlandırma) yapıldı. Kısaca PYD ye gönderilen silahlar bunlar. Alman Gazetesinin haberine göre bu bütçeden gönderilen silahların değeri 1.2 Milyar euro. Geçtiğimiz yıl PKK tarafından düşürülen Türk Helikopteri olayında kullanılan IGLA adlı Rus malı omuzdan atılan uçaksavar roketi de bu kampanya içinde önemli bir yer tutuyor.  Remsteid hava üssüne ve buradan da hava yoluyla Kuzey Suriye’ye indirilen Sırbistan kaynaklı silahlar 12 000 klaşnikof  ve 50 adet ağır makineli tüfek olarak bildiriliyor Sırp gazetecileri tarafından.

Ancak 1.2 milyar euroluk silah sevkiyatının büyük bölümü ABD silahlandırma programı tarafından parası ödenen kargo uçakları ve  gemileri yoluyla yapılıyor. Türkiye,Ürdün, Kuzey Suriye ve Suudi Arabistan’daki ABD üslerine hava yoluyla yapılan nakliyat, tam 68 uçuş ile gerçekleşiyor.  Tank,zırhlı araç,top ve ağır makineli gibi yüklerin taşıması ise Romanya’nın Köstence ve Bulgaristan’ın Varna limanlarından kiralanan 3 adet kargo gemisi ile yapılyor. Boğazlardan geçen kargo gemileri  yükü körfez ülkelerine kadar ulaştırıyor. Almanya’nın Remsteid üssünde yapılan kontratların faturaları büyük ölçüde Suudi Arabistan’a çıkarılıyor;   1.2 milyarlık faturanın 898 milyonu Suudi Arabistan tarafından ödeniyor.

Orta- Doğu’yu 2011 de başlayan Suriye savaşı ve halen sürmekte olan PYD silahlandırması yoluyla yeni bir ‘düzen’ e sokmaya çalışan Remstein ABD üssünün Türkiye için bir başka özelliği ise bu üste görevli Türk subaylarının büyük bölümünün, 15 temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya’dan siyasi sığınma istemeleri. Almanya’dan siyasi sığınma isteyen aralarında generallerin de bulunduğu Türk subayların büyük bölümü 15 Temmuz gecesi Remstein Üssü ile Türkiye arasındaki çok yoğun telefon trafiği nedeniyle sorumlu tutularak, Almanya’dan istendi. Ne varki, bizim ulaştığımız sonuçlara göre üste çalışan 34 subayın çoğunluğu Almanya’dan Siyasi sığınma istemelerine karşın, bir yolla ABD ye transfer edilmiş durumda.

 

Mahir Tan     LondraPosta-Londra