Karacaoğlan; ‘Dur Bakalım Canım Beyler Kalır mı …’

İl hakkını alıp haksız yiyenler
Al yeşil konaktan hükm’eyleyenler
Dur bakalım canım beyler kalır mı….

Karacaoğlan Festivali

Karaman, Sarıveliler Belediyesi, Anadolu’nun efsaneleşmiş halk ozanı Karacaoğlan’ın Uluslararası alanda tanıtımı için kampanya başlattı. 7 Temmuz günü Sarıveliler ilçesinde yapılan Karacaoğlan konferansı ile açılan kampanya, Sarıveliler Yayla şenlkleri ile birlikte yürütülüyor. Karacaoğlan’ın yaşamı ve eserlerinşn tanıtımını ulusal ve uluslararası temelde yürütecek olan çalışmalar aynı zamanda bir Türkmen ili olan Taşeli Platosu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtıması amacına yönelik. 7 Temmuz günü yapılan Konferansa ADDP (Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu) Başkanı Dr. Hakan Akbulut da katıldı. Geçtiğimiz 19 Mayıs gecesi Londra’da ulusal bayaramımız ve İADD nin 20. Kuruluş kutlamasına katılan Dr. Hakan Akbulut un Sariveliler Karacaoğlan konferansında yaptığı konuşma şöyle;

Sayın Belediye Başkanı, Değerli Hocalarımız, Muhterem Konuklar,
Öncelikle bu konferansta sizlere hitap etme imkanı bulduğum için çok mutluyum. Bu konferans vesilesi ile çok fazla şey öğrendim. Bu konferansın gerçekten önümüzdeki yıllarda tekrarlanması ve uluslararası bir kimliğe bürünmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bundan önceki panellerde Karacaoğlan’ın hayatı, felsefesi ve Karacaoğlan’ın, bölge turizmine kültürel açıdan olabilecek katkıları hakkında son derece yararlı bilgiler aldık. Bu panelde de Karacaoğlan’ın hak ettiği uluslararası tanınırlık ve görünürlüğe ulaşması üzerinde konuşuyoruz. Değerli konuşmacılar benden önce konuyla ilgili çok doğru ve can alıcı tespitlerde bulundular. Bu görüşlere candan katılıyorum. Bazı görüşlere verdiğim önem nedeni ile tekrar atıfta bulunacağım. Bazı konularda da değişik öneri ve düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.
Sayın Belediye Başkanı, Değerli Hocalarımız, Muhterem Konuklar,
Her şeyden önce Karacaoğlan’ın bugün itibari ile uluslararası alandaki mevcut tanınırlık ve görünürlüğüne atıfta bulunmak istiyorum. Kendisi Türk dünyasında özelliklede Türkmenistan ve Azerbaycan’da yakından tanınıyor. Diğer Türki cumhuriyetlerde de Karacaoğlan’ın tanınırlığı mevcut. Karacaoğlan’ın kullandığı sade dil aslında Türk coğrafyasında anlaşılabilen bir dildir. Bu itibarla öncelikle Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı(TÜRKSOY) Karacaoğlan’la ilgili etkin bir çalışma ve faaliyet içine girmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda TÜRKSOY nezdinde etkin bir girişimde bulunulması inancındayım. Eğer bu konferans da uygun görülürse konferansa katılan katılımcılarımızdan ve belki de Belediye Başkanımızın eşliğinde TÜRKSOY genel sekreteri profesör DUSEN KASALINOV’un Ankara’da ziyaret edilmesi ve Bu konuda TÜRKSOY’dan inisiyatif alınması talep edilmelidir. vakit geçirmeden eğer henüz belirlenmemişse 2018 veya 2019 yıllarından birinin TÜRSOY’la Karacaoğlan yılı ilan edilmesi uygun olacaktır.
Bu panelin sonunda genel sekreter Kasanilov’u ziyaret edecek değerli hocalarımızın belirlenmesinin de uygun olacağını düşünüyorum.
Sayın Belediye Başkanı, Değerli Hocalarımız, Muhterem Konuklar,
TÜRKSOY’la ilgili bu hususu belirledikten sonra izninizle Karacaoğlan’ın uluslararası tanınırlığına yönelik neler yapılabilir özetle bu konudaki görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Her şeyden önce Karacaoğlan’ın tanıtımı ve yurt dışında görünürlüğünün artırılması için UNESCO’nun da girişimde bulunacağımız önemli uluslararası kuruluşlardan biri olduğunu düşünüyorum. Değerli Hocalarımın bildiği üzere UNESCO’da insanlığın somut olan kültürel miraslarına katkı konusu da gündemdedir ve aşıklık geleneği de 30 Eylül 2009’dan itibaren bu alana dahil edilmiştir. Bu sebepten Karacaoğlan kimliğinin uluslararası alanda tanıtılması için Unesco platformunda gerekli girişimlerin yapılması çok önemlidir.
UNESCO’nun yıl dönümü kutlamalarına ait prosedür ve kriterlere uyarak Karacaoğlan kimliğini aşıklık geleneğini insanlığın somut olmayan kültürel mirası çerçevesinde değerlendirilmesi için başvuru yapılması gereklidir. Bu başvurunun nasıl yapılacağı konusunda en iyi yönteminde sanırım Değerli Hocalarımız değerlendirirler ve takdir ederler.
TÜRKSOY ve UNESCO’ya yönelik düşüncelerimin dışında Karacaoğlan’ın yurtdışına tanıtıma yönelik bir enstitünün kurulmasının büyük önem taşıdığı inancındayım. Bu tür bir kuruluş bilimsel çalışmaların yanı sıra uluslararası ilgili çevrelerle de yakın ilişkiler içerisine de girebilir. Mutlaka Karacaoğlan’ın uluslara arası tanıtımına yönelik katalizör bir enstitüye ihtiyaç vardır. Böyle bir kurum ve kuruluşun olmaması Türkiye’de yapılan muhtelif çalışmaların yerel düzeyde kalmasına neden olur. Üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde Karacaoğlan kürsülerinin oluşturulması ve hızla artırılması uzun dönemler Karacaoğlan’ın uluslararası alanda daha çok tanınmasına yönelik çalışmaya da katkı sağlayabilir.
Karacaoğlan’ı özellikle Batı ülkelerinde tanıtımı yönünde bu ülkelerdeki ilgili çevrelerden önemli destekler alabiliriz. Sayın Abdurrahman hocamızdan öğrendiğime göre Karacaoğlan la ilgili en kapsamlı ve en bilimsel çalışmalardan bir tanesi Almanya’da yayınlanmış ve bu çalışmayı da hazırlayan bir alman bilim insanı.
Bu arada Karacaoğlan’ın tanıtımına uluslararası basın organları ile temasa geçmek önemlidir. Hatta önümüzdeki yıl bazı basın yayın organı temsilcilerinin Sarıveliler’e getirilmesi çok yararlı olabilir. Ve Karacaoğlan ile ilgili Türkiye’de yapılan etkinliklerin yurtdışına açılması Karacaoğlan’ın tanınmasına yönelik önemli ilk adımlar olarak düşünebiliriz.
Sayın Belediye Başkanı, Değerli Hocalarımız, Muhterem Konuklar,
Bu çerçevede son bir öneride daha bulunmak istiyorum. Önümüzdeki yıllarda öncelikle Türk cumhuriyetleri coğrafyasında olmak üzere daha sonra tüm dünyaya yayılacak Karacaoğlan’la ilgili uluslararası çeşitli yarışmalar düzenlenebilir. Bu yarışmalar Karacaoğlan’ın eserlerini en iyi yorumlama, Karacaoğlan’ın şiirlerini en iyi okuma, Karacaoğlan’ın yurtdışında tanıtımına yönelik en iyi projenin seçimi gibi konular bu doğrultuda gündeme gelebilir.
Sayın Belediye Başkanı, Değerli Hocalarımız, Muhterem Konuklar,
Tabi bütün bu söylediklerim Karacaoğlan çalışmalarına ayrılacak kaynakla mümkün olabilir. Böyle bir kaynağın yaratılması önümüzdeki dönemde ilgili çevreler açısından en önemli hedef olmalıdır.
Beni dinlediğiniz için tekrar çok teşekkür ediyorum. Herkese saygı ve selamlarımı sunuyorum.

LondraPosta-Londra