Hornsey’de Bir Okul ve Londra’da 10 Kasımlar…

                                                           Doç.Dr. Orhan Çekiç
 
 
                                               HORNSEY’DE BİR OKUL
                                            VE LONDRA’DA 10 KASIMLAR…
Hornsey bir semt  ve  “okul” da o semtin bir okulu. Ama bu semt okulunun bir adı daha var: “Hornsey Atatürk Okulu”. Ve bu Hornsey Atatürk okulu, Hornsey’de  adı “Atatürk Okulu” olan üç okuldan da biri… Türk okulları bunlar. ”Türk”se, Anadolu ve Trakya’nın  misakımilli sınırları içinde yaşamış ve yaşamakta olan Türk, Kürt, Laz, Gürcü, Türkmen, Abaza, Çerkez, Roman, Arnavut, Çeçen, Rum, Ermeni, Yahudi,  Boşnak, Zaza…gibi  kimse yahut halkların milletleşen genel ve ortak adı…Ya da resmi olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağlarıyla bağlı olan hemen herkes ile Kıbrıslı Türkler…
Evet Türkler! Yani bizler, hepimiz.
Ve de hemen her sokağın başında İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu genel başkanı ve İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı Jale Özer Swailes imzalı  Gazi Mustafa Kemal Atatürk için anma çağrıları…İlki 9 Kasım günü saat 12’de Hornsey Atatürk Okulu’nda ve ikincisiyse 11 Kasım günü saat 6.30’da Turnpıke Lane KKTC Lokalinde…
Dahası Türkiye Gençlik Birliği Londra Şubesi’sinin anması da Trafalgar’dan okunuyor: 10 Kasım Saat 9’u beş geçe…
Turnpike Lane’deki KKTC Lokali zaten elimizin altında ve Hornsey Atatürk Okulu da  uzaklarda değil.  Londra’lıların yakından bildikleri ve bu metni okumakta olan herkesin altını yeniden çizmesi gerektiği bir semt…
Belki vurgu yapılacak çok özelliği yoktur bu semtin, ahım şahım bir yerleşim bölgesi de sayılamaz pek…ya da yüzde altmışının yabancı olduğu Londra’da, o yabancılık oranının daha da yükseldiği, yüzde yetmişi, belki de daha çoğunu bulduğu sıradan bir mahalle belki…
Ama okulu?
Gerçi, Türk okulları çok Londra’da, kısaca “Türkçe Konuşan” da dediğimiz nüfusun yoğun olduğu semtlerin çoğunda bu soydan okullar mevcut. Ve o okullarda da Türkçe öğretmenleri, yöneticiler, derslikler, öğretmen odaları ve mahalle sakini öğrenciler de var. O okullar da ulusal bayramlarımızı yani, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim günlerini ulusal bayram  olarak kutluyorlar ve onlar da 10 Kasım günleri Atamızın aramızdan ayrılışının yasını tutuyorlar derinden ve Büyük Atatürk’ümüzü anıyorlar içten sevgi ve kopmaz bağlarla…
Ama burası Hornsey genede ve günlerden 9 Kasım 2014, Pazar! Atamızın aramızdan ayrılışının 76’ncı yılında, 10 Kasım 1938’in saat 9’u beş geçesi anılacak. Yüzler üzgün. Çoğu çalışan kesimden oluşan analar, babalar üzgün.  Ortalıktaki ayaküstü yenebilecek tost, kuru pasta, yalancı dolma vs türünden yiyecek ve çay, kahve ve meşrubat türünden içecek dağıtıcıları üzgün. Anaokulu dahil, orta kesim  öğrencileri üzgün. Bizim gibi konuk katılımcılar üzgün. Sessiz bir birliktelik egemen okul girişindeki geniş salona. Ve üzünçte Atatürk, özlemde Atatürk… gazetelerin manşetleri, broşürlerin fotoğrafları ve duvarların posterleri Atatürk!  Ve selamlaşmaların duruşu ve ayaküstü konuşma konuları Atatürk’ten…Her şey, her taraf Atatürk!
O kadar ki, törenin yapılacağı anfili büyük salon da sanki Atatürk için yapılıp donatılmış.  Ve  içeri davet edildiğimizin  birkaç dakikası içinde ortalık hıncahınç…Genel başkan Jale Özer Swailes ile Hornsey Atatürk Okullarının müdürü Türker Çakıcı, etkinliğin çağrıcı ve düzenleyicileri olarak yanyanalar. Ve  İADD ve İTDF’nin diğer yöneticileri, kimi üyeleri, ve okulların  diğer yöneticileriyle, öğretmenleri…Ve diğer dernek ve kuruluşların temsilcileri ve  Hornseyli öğrencilerle halk, Türk halkı…
Önce Atatürk  ve tüm devrimci şehitlerimiz için saygı duruşu ki, dimdik… ve İstiklal Marşı, coşkulu,gür…Ve genel Müdür Türker Çakıcı’nın  kürsüdeki  açış konuşması. Düzgün, saygılı … üzüntümüzü depreştirip bilincimizi bileyen  bir anlatı, günün anlam ve önemiyle dopdolu bir açılış…Ve eğitimci, yazar…Yrd Doç. Dr. Orhan Çekiç’in sunduğu Kurtuluş Savaşımızın acılı ama onurlu tabloları, bir ülkeye sürgit temellik edebilecek şanlı bir tarih anlatımı, bir hazine…
Ardından başlarındaki öğretmenlerinin yönlendirdikleri günün öğrenci  etkinlikleri…Ki, planlı- programlı, üstünde çalışılmış, provaları yapılmış gösteriler bunlar… sıra sıra, grup  grup, renk renk yanardöner  bir öğrenci tablosu…Atatürk için şiirler okuyorlar bölüm bölüm, deyişlerini sunuyorlar tek tek, destanını anlatıyorlar uzun uzun…Ve  canlı müzik eşliğinde folk dansları hem ahenk salınımlar halinde müzik-figür denliği…ki bizi de içine alan ve kesiksiz bir birliktelik üreten dinamo…Ve bu uzunca program Atatürk’ün “harmandalı” diye bildiğimiz bir zeybek folkuyla başka bir havaya dönüşüyor. Ki her birer Atatürk…Ve de keyifler binbeşyüz!..
Ama bu bir NOKTA değil, hemen herkes biribirine  “11 Kasım saat 6,30’da Turhpıke Lane de… tamam mı?” diyor. Ayrılık değil, buluşma…Hornsey Atatürk Okulu’nun büyük salonundan…
Ve de o gün o saat oradayız, değişik yüzlerin de çoğalttığı  bir kalabalık olarak, KKTC Lokali, Turnpıke Lane, 11 Kasım 2014, saat 6,30…Zengin bir girişi var KKTC Cyprus Kichen’ın. Ve bir cazip mutfak, önü masalar, oturma yerleri, sonra restaurant kesimi ve de sonra geniş, kocaman bir konferans salonu…Gelen o mutfağın önündeki masalara kuruluyor ve de kayıntı kablinden birşeyler yiyor…ve de çay, kahve, meşrubat zebil. Ama bunlardan da çok Atatürk dolaşıyor ortalıkta. Asla Atatürk’ün yası, onunla ilgili anma töneni filan değil, kendisi, ki tarih 19 Mayıs 1919’lardan okunuyor. Masalarda, ayaküstü ve kenarda köşede öbek öbek insanlar, insanlar…Temsilen de olsa Londra orada. Cumhuriyet Mitingleri geliyor aklıma, birşeyler diriliyor sanki…
Abdullah Nihat Yılmaz
Salonda toplandığımızda da hava değişmedi, açış konuşması yapan İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) başkanı Jale Özer Swailes de bu hava içindeydi kürsüde. “Türkiye bölünmek ve  Türkiye Cumhuriyeti yok edilmek isteniyor, dikkatli olalım, ayağa kalkalım” dı konuşmasına özü…Sözcük ve terimleri iyi seçilmiş, sağlam, düzenli, anlaşılır bir türkçe ile ve de güne iktidarlık eden emperyalist uşağı gericilere karşı açık tavırla direniş çağrısı yaparak…Ardından kürsüye gelen Yrd.Doç. Dr. Orhan Çekiç’de ona uyarak bu sefer tarihi güncelliyor bütünüyle, yani Kurtuluş Savaşı tarihimizi öyle canlandırdı, öyle diriltti ki, nefeslerimizi göğsümüze sığdıramaz olduk…Ve de ayakta tuttuk alkışlarımızı, toptan…İADD’ye de, bilim adamı Orhan Çekiç’e de, katılımcılara da, Kurtuluşa yönelen herkese de…
Abdullah Nihat Yılmaz 
11 Kasım 2014- Londra