Bir Gerçek ‘Stratejik Ortaklık’

   Türkiye’nin gerçek ‘stratejik ortaklığı’

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen ‘Gözleri Çeliktendi Atatürk’ün’ adlı konferans-panel büyük bir ilgi gördü. İADD nin 228 Kingsland Rd. daki yeni adresinde yapılan konferans Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk Sovyetler Birliği Büyükelçisi olarak gönderilen Aralov’un Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye-Sovyetler Birliği ilişkilerini anlatan kitabının yorum ve açıklaması biçiminde gelişti. İADD Yönetim Kurulu Üyesi Eğitimci Kadriye Atabay’ın sunup yönettiği konferansta, Kızıl Ordu komutanlarından Semyon İvanoviç Aralov’un, dönemin ‘stratejik ortaklığı’ olan Türkiye- Sovyetler Birliği ilişkilerinin geliştirilmesindeki özel çabaları anlatıldı.

      Ortak Düşman İngiltere  

İngiltere’de kurulu çok sayıda kitle örgütü yöneticisinin katıldığı konferansta konuşmacı gazeteci- araştırmacı yazar Abdullah Nihat Yılmaz dı. Yılmaz, konuşmasına kurtuluş savaş sırasında ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında gelişen Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve dayanışmasının temelinin iki ülkenin dönemin en güçlü Emperyalist ülkesi olan İngiltere’ye karşı oluşturulan birlik düşüncesi olduğuna dikkat çekerek başladı. 1917 Devriminin liderlerinden ve Kızıl Ordu komutanlarından Aralov’un Türkiye’ye büyükelçi olarak atanmasının Sovyetler Birliği tarafının Türk dostluğuna verdiği özel önemi gösterdiğini vurgulayan Abdullah Nihat Yılmaz,bunun ötesinde Aralov’un Ankara’ya hareket etmeden önce Lenin tarafından çağrılarak özel olarak Türkiye ve Mustafa Kemal Atatürk ile en iyi ilişkileri kurması konusunda talimat verildiğini kaydetti. Kendiside eski bir asker olan Abdullah Nihat Yılmaz, dönemin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında karşılaştığı güçlükleri yenmesinde en önemli desteğin Sovyetler Birliği tarafından geldiğine işaret ederek; ‘Bunun temelinde ikisi de savaşlar yönetmiş askerler olan Mustafa Kemal ve Aralov’un özel çabalarının da rolü olduğunu belirtti.

                  ‘siz ayrısınız biz ayrı’  

Aralov’un ‘Gözleri Çeliktendi Atatürk’ün’ adlı belgesel kitabını inceleyen Yılmaz, ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Sovyetler Birliği ile destek ve dayanışma hareketlerine iç işlerine karışmama’ ilkesini titizlikle uyguladı’ dedi. Sovyet Diplomatlarına ‘siz ayrısınız biz ayrı. Bizde İşçi sınıfı yoktur. Köylülük ve küçük esnaf ekonomiye hakimdir. Onlarda işte bu Cumhuriyeti kuran insanlardır’ sözlerine yer veren Yılmaz,tarihte hem Türkiye hemde Sovyetler Birliği savunmasında çok önemli bir rol oynayan bu ittifakın tamamen ö dönemde Emperyalizmin başını çeken İngiltere’ye karşı mücadele temelinde gerçekleştiğini vurguladı. Türkiye-Sovyetler Birliği ittifakının 1933-34 yıllarından sonra Almanya,İtalya ve İspanya’da iktidara gelen Nazi ve Faşist yönetimlere karşı da uygulandığını belirten Abdullah Nihat Yılmaz, bu dostluüun 1942 yılında Başbakan olan Şükrü Saracoğlu dönemine kadar devam ettiğini ve Saracoğlu’nun Avrupa’daki Faşist rejimlere karşı İngiltere ve Fransa ile yakınlaşma politikası ile sona erdiğini belirtti. Yılmaz,’Türkiye bu dönemden sonra Anti Emperyalist kamptan ayrılarak Emperyalist kampın bir parçası haline gelmiştir’ dedi.

Abdullah Nihat yılmaz’ın konuşmasından sonra İADD yönetim kurulu üyesi Kadriye Atabay, panele Semyon İvanoviç Aralov’un ‘Gözleri Çeliktendi Atatürk’ün’ kitabından önemli noktaları belirten bölümleri okuyarak devam etti. İADD nin Azerbeycan Hs.binasında bulunan yeni ofisinin üst katındaki konferans salonunda yapılan panel, salonu dolduran çok sayıda izleyici tarafından ilgi ile izlendi.

Mahir Tan   LondraPosta-Londra