2015 Referandum Seçimi

            
 
             
 

2015 Referandum-Seçimi

7 ay sonra yapılacak olan 2015 Genel Seçimleri için ‘ateş hattı’ giderek daha net biçimde belirmeye başladı. Hem Türkiye iç politikası hem de Uluslararası politika açısından 2015 seçiminin önemi bir Kürt otonomisine yol verme noktasında düğümleniyor. Sonuçlar AKP iktidarının ve bazı muhalefet kesimlerinin Kürt Etnik oyları ile birleştiğinde ‘yeni’ bir Anayasa yaratacak çoğunluğa ulaşıp ulaşmaması yönüyle önem taşıyor. Ulusların tarihi açısından kalıcı olanlar sadece ‘kalın çizgilerdir’. Bu nedenle siyasi partilerin seçim programları açısından 2015 in anlamı yalnızca Kürt Meselesi açısından savunduğunuz çizgi ile önem taşıyacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ulus-devlet olarak varlığının devamını savunacakmısız ?  Temel mesele açısından 2015  Genel seçimi Türk toplumu içinde yapılacak bir ‘referandum’ anlamını taşıyor. Siyasi Partiler arasındaki ‘tek ve yegane’ farklılık bu noktada savunacağınız görüşler üzerinde. Kalanı söylemeseniz de olur.
                        Açılım da  ‘usulden esasa’ doğru
‘Açılım’ bugüne kadar AKP iktidarının yürüttüğü bir siyaset mühendisliği ile ‘usul’ üzerinde yapılan medya oyunları ile sürdürüldü. ‘Analar ağlamasın.., Silah bırakma..,ateşkesler..’ hepsi bugün içinde bulunduğumuz zemini yaratmak için oynanmış bir orta oyunu idi. Toplumdan gizlenen ise sonuç oldu. Bu gizli-yarı açık görüşmeler hangi sonucu sağlamak için yapılıyordu. PKK, yan parti ve kuruluşlarına ne vereceksiniz ? Şimdi, 2015 genel seçimi öncesinde ‘esas’ gündeme oturuyor. ‘Açılım’ ın örtüsünü kaldıran beklendiği gibi PKK oldu. İmralı görüşmelerinin yarattığı ‘yeni gündem’ içinde artık talepler ve ona bağlı hedefler gün ışığına çıkıyor. Kürtler, Orta-Doğu’daki son gelişmelerin yarattığı ‘ABD indinde favori toplum’ atmosferinin yarattığı avantajları kullanarak 2015 ve onu izleyen dönemde ne istediğini ‘kayıt altına aldırıyor’. İmralı görüşmelerinin medyaya yansıyan son ayağında ‘Avrupa Birliği Yerel İdareler Şartı’ na Türkiye’nin koyduğu çekincelerin kaldırılması yeterli görülüyor. Öcalan’ın ziyaretçilerine yazdırdığı ve basına açıklanan ‘esas hakkındaki görüş’te, ‘ilk iki maddede idari ve mali özerkliklerin vurgulanması’ ve Anayasa’da ‘vatandaşlığın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına’ tebdili şartıyla onaylanıyor Açılım süreci..
Gerçekte 2015 haziran ayında yapılacak genel seçimlerde oylanacak olan şey bu… AKP + HDP+ Muhalefet oyları sandıktan otonomi çıkarmaya yetecek mi ? Kuşkusuz irili ufaklı siyasi partiler tarihe bu seçim-referandum da izledikleri çizgi ile geçeceklerdir.
                      İlk kez Kılıçdaroğlu zikretti.
‘Avrupa Birliği Yerel İdareler Şartı’, Avrupa ülkeleri arasında fazla ciddiye alınmayan bir sözleşme. Hiç bir ülke bu şartı uygulamıyor. Türkiye’de bu şartın üstü örtülü bir otonomi için kullanılması ‘Alaturka’ politika alışkanlığının bir sonucu. Bu sözleşmeye Türkiye’nin koyduğu çekincelerin kaldırılması ve Belediyeler üzerinden özerklik düşüncesi ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından,2012 de, Hakkari’de yaptığı konuşmada zikredildi. Böyle bir sözleşmenin varlığından, Hakkari konuşmasından iki ay önce yaptığı Brüksel ziyareti sırasında haberdar olmuştu çiçeği burnunda Genel Başkan. Bu satırların yazarının yakından izlediği Brüksel görüşmelerinde AB’nin en yetkili yöneticileri  Kemal Kılıçdaroğlu’na ve yanındaki dönemin ikinci adamı Haluk Koç’a ‘Erdoğan bize söz verdi. Yeni Anayasa’yı sizinle birlikte hazırlayacak’ biçiminde yaptıkları empoze ile bir anlamda YCHP nin ilk temel taşlarını yerleştirdiler. Brüksel görüşmelerinden 10 gün sonra Bonn’ da yaptığı açıklama ile ‘tarikatlara politikaya karışmamaları şartıyla özgürlük’ sözü veren Kılıçdaroğlu, Hakkari konuşması ile Brüksel’in ‘iki şartına’ uyumlu ısınma turlarına başlamıştı. Bu nedenle 2015 Genel seçiminde Kürt Otonomisi konusunda CHP nin nasıl bir çizgi izleyeceği konusunda fazla şüphe bulunmuyor. Bu konuda merak edilebilecek nokta CHP nin alacağı oyların, Anayasa değişikliği ile ‘Açılımın hitama erdirilmesi’ sürecinde AKP ve HDP nin eksiklerini tamamlamaya yetip yetmeyeceği olacaktır.
Yüreğiniz el veriyorsa 2015 seçiminde de eski alışkanlıklarını sürdürürsünüz. Sonuçlar sizi ‘Kerhen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ yapmaya yetecektir.
Mahir Tan      LondraPosta-Londra