‘1980 ler hoş geldi,sefa geldi’

 

 

         Jeremy Corbyn;

         BİR YOL DAHA VAR

Adaylığını açıkladıktan birkaç gün sonra İngiltere İşçi Partisi liderliği için en güçlü aday haline gelen Jeremy Corbyn’e destek her geçen gün büyüyor. 3 ağustos günü yaptığı kitle toplantısı büyük ilgi gören Londra İslington Milletvekili Jeremy Corbyn , halka yaptığı konuşmalarda Parti başkanlığı ve 2020’de yapılacak genel seçimler için programının içini dolduruyor. İşçi Partisinin geleneksel dayanağı olan İşçi sendikalarının hemen tümünün ve Belediye kuruluşlarının desteğini alan Corbyn ağırlığı; NHS (Ulusal sağlık servisi), özelleştirmelerin durdurulması, çok geniş bir yatırım programı, işsizlik ve ev yardımlarının güçlendirilmesi, vergi adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gibi sosyal demokratik reformlara verdi. Jeremy Corbyn;Uluslararası Politika’da, Orta-Doğu’da askeri müdahale ve işgallere son verilmesi, yabancı ülkelerde savaşan İngiliz askerlerinin geri çekilmesi, Suriye’ye müdahalenin önlenmesi, Silah Üreticisi şirketlere karşı tedbirler alınması ve İsrail saldırganlığına karşı Filistin’in savunulmasını ön plana aldı. Londra’da ki Camden Town belediye salonunda yaklaşık 1000 kişinin izlediği ancak çok daha fazla sayıda taraftarın yer olmadığı için salon dışında dinlediği İşçi Partisi başkan adayı Jeremy Corbyn, 3 Ağustos konuşmasına ‘Birşeyler yapmak zorundayız. Ancak yapılacak çok şey olduğunu biliyorum’ diye başladı. Eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingston, Stop The War Coalition liderleri, Sendika Başkanları, Bazı Milletvekilleri ve Türklerin ağırlıkta olduğu Haringey Belediyesinden Meclis Üyesi Emine İbrahim’in birer konuşma ile destekledikleri ‘Grassroot for Jeremy’ adlı salon toplantısı Corbyn’in sokakta bir itfaiye arabası üzerinden yaptığı konuşma ile devam etti.

             ‘2020 Seçimlerine devrim programı ile gireceğiz’

Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi liderliğine adaylığını destekleyen Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone konuşmasında; Jeremy Corbyn’in programının çok geniş bir yatırım planlaması içerdiğini vurgulayarak, ‘iktidara geldiğimizde İngiltere için devrim anlamına gelecek bir programı uygulayacağız’ dedi. Jeremy için ‘1980 leri geri getirecek’ yollu eleştiriler yapıldığına dikkat çeken Livingstone ‘Eğer Jeremy’nin savunduğu adaletçilik, kalkınmacılık,halkçılık,eşitlikçilik ve özgürlükçülük 1980 ler ise, hoş geldi, sefa geldi’ dedi. Adaylık kampanyası sürecine İngiltere’nin en büyük sendikalar birliği UNISON un desteği ile başlayan Corbyn’e yeni sendikalar destek vereceklerini açıkladılar. İngiltere’nin büyük taraftarı bulunan sendikalarından İletişim İşçileri sendikaları ve şu anda grev halinde bulunan Ulaştırma İşçileri Sendikası da oylarını Corbyn’e vereceklerini bildirdiler.

   ‘bizim yıktığımız ülkelerden kaçan insanlar’

İşçi Partisi başkan adayı Jeremy Corbyn ve destekleyen konuşmacılar, Fransa’nın Calais kentinde toplanan ve İngiltere’ye girmek için çabalayan Orta-Doğu ve Afrika kökenli göçmenlere karşı hükümetin aldığı tutuma karşı çıktılar. Corbyn; ‘bizim bombalar ve iç savaşlarla yıktığımız ve son ümitlerini yok ettiğimiz insanlara destek olmak zorundayız.’ diyerek Başbakan Cameron’un İngiltere’ye girmek için hayatlarını tehlikeye atan insanlar için kullandığı alçaltıcı ifadeleri eleştirdi.

2014 yılında İngiltere Parlamentosu’nda oylanan ve reddedilen Suriye’yi bombalama kararının en önemli kampanyacılarından biri olan Jeremy Corbyn; önümüzdeki ay içinde yeniden gündeme gelecek olan Suriye’yi bombalama ve yeni iç savaşlar yaratma politikalarına karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

        Yeni bir uluslararası hareket mi doğuyor ?

Jeremy Corbyn ve arkadaşlarının İşçi Partisi liderliği için başlattıkları kampanya Dünya medyasında büyük bir ilgi görüyor. Corbyn’in sendikalaşma, Devlet sağlık servisleri, özelleştirmelere karşı duruşu, göçmenlik meseleleri, yüksek gelir guruplarını vergilendirme ve devlet yatırımlarını teşvik eden sosyal demokrat yaklaşımı Avrupa Ülkelerinde iktidarda bulunan sağ ve liberalleşmiş sol partiler için ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor. Orta-Doğu ve Afrika’da devam eden savaşlar ve ABD-İngiltere ittifakına karşı miting meydanlarında verdiği mücadeleler ile karizmatik bir kişilik olarak ortaya çıkan Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi liderliği yarışını kazanması durumunda yalnızca İngiltere’nin değil Avrupa’da birçok ülkede aynı politikaların gündeme geleceği belirtiliyor. İşçi partili çok sayıda milletvekili, gazeteci ve sendikacı Jeremy Corbyn’in İşçi partisinde lider olması durumunda, İşçi Partisi muhalefet iken bile Parlamento’da çok güçlü kampanyalar ile Dünya politikasını etkileyeceğini vurguladılar. Jeremy Corbyn hareketinin önümüzdeki günlerde yapacağı siyasi çıkışlarla Dünya’da 1980 lerden sonra güç kaybeden Sosyal demokratik hareketin uluslararası alanda yeni bir ivme kazanacağı Londra’da yaygın bir kanı haline geliyor.

 

Mahir Tan     LondraPosta-Londra