1400 yıllık Türkmen evinden kovuluyor

Irak’ta IŞID adı verilen terör-cinayet örgütünün Musul saldırısı ile başlayan olaylar, Türkmen toplumunun başında patladı.

22 Haziran günü İngiltere Başbakanlık binası 10 Downing Street önünde yapılan Türkmen protestosuna, Türkiye’nin Londra misyonundan hiç bir temsilci katılmadı.

   

IŞID adlı örgüt paravanası altında Iraklı Sünni aşiretler ve onların desteklediği terör örgütlerinin yürüttükleri işgal ve saldırılar, Irak’ın 1400 yıllık yerleşik toplumu Türkmenleri topraklarından göçe zorluyor. 

22 Haziran günü Londra’da 10 Downing Street önünde toplanan Londra’da yaşayan Türkmen toplumunun temsilcisi Sündüs Abbas, ‘Türkmen toplumu kendi yurtlarında yok ediliyor. Bunun nedeni: Irak’ta yaşayan Türkmen toplumunun silahsız ve savunmasız tek toplum oluşudur. Yasalara ve Uluslararası topluma güvenmenin bedelini ödüyoruz’ dedi. 

Irak Türkmen Cephesi adına İngiltere Başbakanı David Cameron’a iletilmek üzere  Başbakanlık binası önünde bir mektup sunan ITC Londra temsilcisi Sündüs Abbas, İngiltere’nin Birleşmiş Milletler ve ilgili uluslararası kuruluşları harekete geçirerek Irak’ta süren Türkmen katliamı ve yurtsuzlaştırmayı durdurmasını istedi.

Savunma örgütü olmayan Tek toplum


İngiltere Başbakanlık Binası önünde toplanan Türkmen Cephesi taraftarlarınca gerçekleştirilen protesto gösterisinde konuştuğumuz İTC İngiltere Temsilcisi Abbas, ‘Yıllardan beri Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği kurumlarında Türkmenlerin nasıl yurtlarından atıldıklarını ve defalarca katliama uğratıldıklarını anlattım. Bize verilen sözlerin hiç biri tutulmadı. Şimdi gelinen noktada doğrudan katliam ve yok olma tehdidi altındayız. Sadece son IŞID ve diğer örgütlerin saldırılarında 250 bin Türkmen evlerini bırakarak kaçmak zorunda kaldı. Sözümona Türkmenleri koruması beklenen Kuzey Irak yönetimi ve Peşmerge ordusu, bırakın korumayı Türkmen halkın elindeki hafif silahları bile topladı. Onları göçe zorladı’ dedi.

‘Birleşmiş Milletler bize verdiği sözleri tutarak bizi korumak ve katliamları önlemek zorundadır’ diyen Sündüs Abbas, gerçekte 1000 yıllık bir Türkmen kenti olan Kerkük’ün Kuzey Irak yöneticileri, komşu ülkeler ve petrol şirketlerinin kar hırsı ve 10 yıldan beri uygulanan Kürtleştirme politikası yüzünden kaybedildiğini ve son olaylarda IŞID saldırılarını bahane olarak kullanan Kuzey Irak yönetiminin Kerkük’ü işgal ettiğini’ belirtti.

                  

Neden hiç bir Kürt kenti işgal edilmedi?

‘LondraPosta’nın Irak’ta gelişen son olaylarla ilgili sorularına cevap veren ITC Temsilcisi Abbas, ‘uzun zamandan beri sözü edilen Irak’ın parçalanarak üçe bölünmesi planının uygulanmaya başladığını görüyoruz. Bu harita içinde Kuzey Irak’ın gerçek sahipleri olan Türkmenlere yer yok. Bunun en önemli kanıtı: IŞID ve diğer Sünni terör örgütleri tarafından yapılan saldırılarda, hiç bir Kürt şehrinin hedef alınmaması oldu. Musul ve çevresinden sonra işgal edilen yerleşim bölgeleri Türkmenlere ait köy ve kasabalar. Kerkük tamamen Kürt Peşmergelerin eline geçti. Bu kadar can kaybına devam eden savaşa rağmen, Kürt Yönetimi, Türkiye üzerinden Irak halkına ait petrolleri satmayı sürdürebiliyor’ diyerek uluslararası kurumları göreve çağırdı. 

22 Haziran günü İngiltere Başbakanlık binası 10 Downing Street önünde yapılan Türkmen protestosuna, Türkiye’nin Londra misyonundan hiç bir temsilci katılmadı. Güney Azerbeycan İstiklal Partisi ve bir gurup Türk protestocunun desteklediği İTC Protestosu, önümüzdeki günlerde farklı alanlarda sürdürülecek.

                            

Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!